Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život parchant - loď

Loď v kůlně na moravské vesnici je panečku něco jiného, než loď ve vesnici u Jaderského moře. A ještě k tomu v šedesátejch letech minulého století. To bylo jako sauna v eskymáckým iglů, nebo tak něco. Nedojde k rozvratu rodiny?

Nový autíčko bylo koupený. Při první projížďce nakonec panovalo nadšení a když děda s babi přispěli na benzín, tak na roční ježdění, nakonec i mamina uznala kladnej přínos tý změny. Měla sice úplně jiný sny, avšak taky jí bylo jasný, že má s fotrem dva kluky a společnej život. A to si vyžaduje kompromisy. Přemejšlel sem pak vo tom, že už v tý době začaly skřípat ložiska vztahu mejch rodičů.

Přišla doba, kdy fotr začal do kůlny navážet pláty překližky a různý dřevo. Celá rodina zpozorněla. Mamině svitla naděje. Von by mohl být fotr schopnej pustit se i do výroby nábytku, myslela si. Přepočítala se. Nakonec jsme čubrněli všichni.

„Co pro nás připravuješ muži?“ asi tak podobně se dotázala mamina fotra, kterej kráčel kolem a táhnul desku překližky. Jak byl zatnutej pod tou tíhou, nezmohl se na kloudný slovo. Předstíral to, zajisté. Von by mohl povídat. Ale kdyby začal a pověděl, tak by zas propukla manželská krize. A tak dyž se vracel pro další náklad, jenom mezi usilovným dejcháním, pronesl:“To, co se chystám vyrobit, bude se vám všem líbit, ženo.“ A jéje. Jak fotr použil oslovení „ženo“, bylo cosi mimo normál. Jinak by von použil oslovení „Libuško“, tím sem si byl jistej i ve svým malým věku. Bratr, jak byl starší a vyspělejší, radši se odklidil na zahradu. Následoval jsem ho. „Mám uvařený brambory,“ volala babi z okna na dvůr. Děda už kmital do kuchyně a my s bratrem taky. Mamina chvilku čekala, co z fotra vypadne, a když nic nepadalo, tak přišla za náma. Viděli jsme voknem, jak fotr kmitá přes dvůr s překližkama. Nakonec se taky dostavil k večeři a chutně jsme pojedli. „Brambory ve sklepě a hrnec sádla ve špajzu, pak nehrozí hlad,“ říkávala často babi a taky toto pravidlo dodržovala. „Tak nás už nenapínej, zeťáku,“ prolomil ticho děda. „Co se chystáš hezkýho vyrobit?“ už nešlo couvnout a už nešlo předstírat přeslechnutí a námahu. Tak to fotr vybalil. Vyrobí loď. Malou plachetnici vyrobí, tak na sladkovodní vody u nás doma. Nic mořskýho. Nastalo hrobový ticho. A to ticho si pamatuju dodnes. Snad i vrabčáci na dvoře přestali čiřikat. Trousili sme se na kutě a dyž sem míjel dveře pokoje k dědovi a babi, slyšel sem dědův tklivej hlas, jak zpívá jakousi smutnou lidovou. A potom děda přednášel proslov nad hrob, kterej bude zítra mít na pohřbu jednoho z jeho kamarádů. Tak sem to pochopil. To byl taky důsledek fotrovýho sdělení. Ta fotrova radostná novina vyvolala v rodině pohřební náladu. „Ten se nezmění, musíme ho vzít jakej je,“ slyšel sem babi a radši jsem se klidil do postele. „Budeme mít loď, to nikdo u nás ve vsi nemá. A furt budeme spát tady v obýváku na týhle pohovce,“ pravil bratr a radši usnul. Věděl sem, že má pravdu, ale pravej dopad toho sdělení sem pochopil až po letech.

Mamina dostala migrénu a fotr se urazil. A když se fotr urazil, tak na nikoho nepromluvil. Třeba celej tejden. Ostatní chlapi chodí do hodpody a von se tak snaží dělat pěkný a užitečný věci. A eště mu nikdo nerozumí. Co nerozumí, ještě je vodsouzenej. Podobný myšlenky určitě táhly fotrovi hlavou. A tak pracoval. Sám, zavřenej v dílně a v kůlně, řezal a brousil a lepil a nakonec lakoval. Chodil sem teď často za ním a sledoval, jak se věci dělají. A tak nějak sme se sblížili. Von byl fotr vopravdu šikovnej. Ukazoval mně výkresy a v nich byly různý čáry a kóty a bylo tam možný vidět obrysy lodi, jak sem to viděl v televizi. Jenom když fotr lepil a lakoval, tak to sem tam nesměl zůstat. Smrdělo to hrozně a fotr měl roušku přes vobličej. Trup lodi svítil do přítmí kůlny a připadal sem si tam jak kluk Vikingů před staletíma. A naše kůlna se stávala pro mne místem skřítků, jaký se hemžili v severskejch ságách, vo kterejch nám vyprávěl děda v černejch hodinkách. Nakonec se i mamina smířila. Babi už jenom občas zaskřípala umělejma zubama a děda furt eště zpíval svý táhlý melodie. „Už budu brzo hotov, synu,“ pravil fotr ke mně. „A na léto připravuju překvapení,“ ztlumil hlas. „Chtěl bych vás dostat k moři.“ A tenkrát jsem doopravdy oněměl. A musel sem slíbit mlčenlivost. A jak se následně ukázalo, fotr zas nekecal.

Autor: Miloš Korotvička | čtvrtek 16.5.2019 19:58 | karma článku: 10,74 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Miloš Korotvička

Je bobr opravdu ohroženým druhem?

Bobr. Fenomén všech dob. A rozcapenej bobr, jak psal klasik, ten je samej půvab. Tento druh bobra je na vymření. Co Vy na to, nebylo by dobře zachránit bobra? Určitě by to stálo za to.

13.1.2021 v 22:40 | Karma: 21,43 | Přečteno: 543x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Virus, vláda a občan o vánočních svátcích – příběh nikoli pohádkový

Co jste to za národ, napsal prý kdosi z Anglie. Uviděl náš národ na uzavřených sjezdovkách. Zřejmě se vyděsil. Je to slaboch. My, potomci Praotce Čecha, jsme silní a nic nás neohrozí. Nebo jsme stupidně bezohlední a hloupí?

3.1.2021 v 23:35 | Karma: 15,22 | Přečteno: 467x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Jistoty

Jistota? Co to je? Nejistota? Tu známe. V nejistotě přežíváme už hezkou dobu. A ještě budeme. Protože jsme neschopní a pokrytečtí.

26.11.2020 v 20:03 | Karma: 8,94 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Čínský lid zas slavně zvítězil a roste – opravný článek oslavný

Rostoucí ekonomika Východu si zaslouží obdiv. Učme se a nevytahujme samé negativizmy. Buďme trpěliví. I naše ekonomika jednou poroste. My starší u toho zřejmě nebudeme.

20.10.2020 v 20:49 | Karma: 14,98 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Číňan hlásí růst ekonomiky

Zatleskejte mu. Obdivujte jej. Buďte rádi. Zas roste, "chudáček." Jak u nás nazveme toho, kdo usmrtí jenom jednoho člověka? A jak nazveme ty, kteří se zasloužili o smrt milionů lidí? Není co dodat.

19.10.2020 v 21:14 | Karma: 12,60 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Seznam rubrik