Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už zas se troubí v ulicích a na náměstích

Láska. Svatba. Manželství. Život. Kompromis. Trápení. Nenávist. To všechno jsou slova, která během života s největší pravděpodobností potkáme. Některá je lepší nepoznat.  

Život je zase tady. Mně se zahalení do ulity pod rouškou docela zalíbilo. Lidi to nemají rádi. Chtějí se potkávat. Mladí se zas začínají miliskovat. Ona mu strká jazyk pod patro a volizuje mu za uchem. Poklopec napnutej k protržení, on jí zas kouše do ušních lalůčků. A já na to koukám na stanici tramvaje, v batůžku levný pivo z obchoďáku a přistihnu se při tom, jak mne to už neoslovuje. Bejvali jsme napružení furt a nešlo to moc ovládat. Dneska je to snadný. Posadíte se na lavičku v parku, ksicht nastrčíte sluníčku a vyndáte petku pivka. Po celým dni rachoty bodne. A toho malýho dole byste kliďánko prodali na orgány. O koupi nikdo nejeví zájem. Na čůrání dobrý, řeknete si nakonec a jdete napsat pár vět do blogu.

V sobotu jsem zas kráčel po náměstí v Třebíči. Šel jsem cosi vyzvednout. Mimochodem, když přijedete do Třebíče a zavítáte do centra, nenarazíte na žádnej slušnej obchoďák. Bacha na to, nakupte si cestou na okraji. Babičky a dědkové tam dožívající sice brblají, ale nakonec jim nakoupí mladí, nebo se nechaj vyvézt mimo střed města. Kráčím a v tom zas jako dřív. Za rohem troubení jak u kolotočů, vyřítila se kolona aut. Samej fábor a stuha a na jednom z nich seděla panenka. Je to takovej zvyk, jako že vezou pannu nevěstu. Dneska pouhej symbol. Ledaže by si nechávaly dělat hymenoplastiku, jak to bylo v tom nekonečně oblíbeným seriálu.

Takový dva měsíce nazpátek bylo ticho. Žádný klaksony, žádný fábory. Bylo chladno a k tomu ten virus. Klukům se míň stavělo a holky zřejmě nebyly útočný. Nakonec, když chlapovi zubatá brousí kosu vob den u postele, dokáže si přiznat i to, že všechno si říděj lidský samičky, tedy ženský. A to já dnes dokážu. Takže holky byly víc odpovědný v té koronavirové kalvárii a nepustily si samečky k tělu. Oddávací ceremonie byly omezený a taky to šlo. Ne tak dnes. Už zas frčí život a mladistvá nadrženost pro lásku a zachování lidskýho rodu dostává se na vrchol. Co se dá dělat, holt je tu jaro. Zrovna jsem pospíchal kolem Malovanýho domu, když ta kolona troubících aut dorazila. Malovanej dům je jedna z perel toho města, kde probíhají obřady. Z vozu s panenkou se vysoukala nevěsta. Černovlasý a černooký stvoření v bílejch šatech jak prašan v Himálaji. Zazdálo se mně, že bříško trošku předbíhá pannu nevěstu, ale třeba si dala vydatnou snídani. Ženich, pobledlej intelektuál s brejličkama. To už stačilo, spěchal jsem dál za svým cílem. Jedno je jistý. Už se zas berou a slibujou si lásku nekonečnou. Úředník vede řeči o zdraví a rodině a vo milování vzájemným. Ženichovi se potí snad všechno a nevěsta už cejtí, že ON jí začíná patřit. Prstýnky, polibek, často francouzák a jde se do aut. A zas votravujou troubením jak šílenci. Jedou někam mimo město, aby se veselili a utráceli prachy za nesmyslný chvíle poblouznění. S novým životem pod bílou krajkou nevěsta k zulíbání. Ještě nedávno ten její bejval takový vyjevený poledne. Chlapácký gesta a když byli sami, tak něžný doteky s polibkama. Oči se mu barvily do zelena když jí šmejdil pod halenkou a sliboval čistej cit. Život se opakuje. Je to stejný jako to bylo před lety. Tehdá taky troubili a líbali se před socialistickým úředníkem.

Uplynulo pár let. Ženich začínal být tatíkem. Pleška nad čelem a druhý dítě na cestě. To první je holka a pořád poskakuje:“ A táto proč? A táto jak? A táto, pojď si hrát.“ Kdo to má vydržet? Ženská s břichem pod bradou už se jenom mračí. Snad to bude alespoň kluk.

„Můžeš si trošku všímat co se děje kolem? Kdybys vnímal okolí, tak vidíš, že potřebuju podat ze špajzu misku se zeleninou!“

„Proč neřekneš?“ on na to a jde pro misku.

„Proč mám pořád něco říkat? Mám chlapa kterej má sám poznat co je potřeba udělat? Nebo je to robot bez vlastního mozku a vnímání? Robot kterýmu jsem ukradená?“

„Nejsi ukradená, mám tě rád,“ slyší svůj hlas a je mu jasný, že už dokáže předstírat. Nastala etapa manželských kompromisů.

„Tatí, půjdeme do toho parku jaks mně slíbil?“ uslyšel naléhavou otázku své dcery.

„Až co řekne máma,“

„Máma, máma, služka je to a holka pro všechno, v týhle rodině všem ukradená,“ ozvala se hněvivě ona od kuchyňské linky. „Když pomůžete s přípravou oběda, jděte si třeba do řiti, vy dva.“

Mrkli na sebe spiklenecky a už se činili. U oběda to došlo tak daleko, že dcera dostala od matky pohlavek. Začala se rodit nesnášenlivost dcery vůči matce.

Čas šel dál. Druhým dítětem byla zas holka. Náš ženich, dnes už zasloužilý táta s pleší přes celou hlavu. Brejličky jako čočky z dalekohledu. Na tváři vrásek jako kolejiště seřazovacího nádraží v České Třebové. Ona s povislými prsy a dvěma pneumatikami na břiše. Už rezignovala na udržování ženského půvabu, který nemá obdivovatele. Život mezi prací a splácením hypoték a půjček. Pokolikáté si v duchu vynadala v bezesné noci za to, jak lehkovážně vyhodili peníze za svatební obřad. K čemu to bylo? Co z toho zbylo? Zbytečné a nesmyslné dary rozprodali, nebo věnovali. Kolik by se toho dalo pořídit do bytu za celou tu svatbu! Stuhy, troubení, hostina a falešná přání. Holky jsou už z domu a máma je jejich úhlavním nepřítelem. Vedle chrápe chlap bez zájmu. Holt takovej obyčejnej život. Už o sobě vědí všechno. Když sedí u stolu, přesně ví, jak on bude mlaskat. Nakonec si říhne a prohlásí:“Jako jelen v říji.“ Nebo něco v tom duchu. Jak jej nesnáší. Sbalím si věci a zmizím hodně daleko, napadlo ji a hned ten nápad zavrhla. Kdyby to udělala, bylo jí jasné, že on bude trpitelem a obětí. A obě holky ji odsoudí nadobro. Tak nakonec ta okázalá svatba vedla k nekonečnýmu přežívání. Bez fáborů a halasnýho troubení.

Prostej život.

Autor: Miloš Korotvička | středa 17.6.2020 23:05 | karma článku: 9,76 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Miloš Korotvička

Je bobr opravdu ohroženým druhem?

Bobr. Fenomén všech dob. A rozcapenej bobr, jak psal klasik, ten je samej půvab. Tento druh bobra je na vymření. Co Vy na to, nebylo by dobře zachránit bobra? Určitě by to stálo za to.

13.1.2021 v 22:40 | Karma: 21,43 | Přečteno: 543x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Virus, vláda a občan o vánočních svátcích – příběh nikoli pohádkový

Co jste to za národ, napsal prý kdosi z Anglie. Uviděl náš národ na uzavřených sjezdovkách. Zřejmě se vyděsil. Je to slaboch. My, potomci Praotce Čecha, jsme silní a nic nás neohrozí. Nebo jsme stupidně bezohlední a hloupí?

3.1.2021 v 23:35 | Karma: 15,22 | Přečteno: 467x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Jistoty

Jistota? Co to je? Nejistota? Tu známe. V nejistotě přežíváme už hezkou dobu. A ještě budeme. Protože jsme neschopní a pokrytečtí.

26.11.2020 v 20:03 | Karma: 8,94 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Čínský lid zas slavně zvítězil a roste – opravný článek oslavný

Rostoucí ekonomika Východu si zaslouží obdiv. Učme se a nevytahujme samé negativizmy. Buďme trpěliví. I naše ekonomika jednou poroste. My starší u toho zřejmě nebudeme.

20.10.2020 v 20:49 | Karma: 14,98 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Číňan hlásí růst ekonomiky

Zatleskejte mu. Obdivujte jej. Buďte rádi. Zas roste, "chudáček." Jak u nás nazveme toho, kdo usmrtí jenom jednoho člověka? A jak nazveme ty, kteří se zasloužili o smrt milionů lidí? Není co dodat.

19.10.2020 v 21:14 | Karma: 12,60 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Seznam rubrik