Kampárium, hospůdka v Praze. Ostrov pohody a klidu.

1. 10. 2020 22:23:18
To není reklama. To je prožitek se zážitkem. To je radost a naděje, že se to může opakovat. To je naděje, že nakonec sami porazíme Číňana a Slováka taky. Porazí je naše víra v dobré pivko.

Hospůdka Kampárium v ulici Říční. Nadohled Vltava. Kampa hned za rohem. Přijdete nenápadně a obsluha si vás i tak všimne. Nevtíravě nabídne a nechá vás vybrat si v klidu. Pro pivaře pivo, pro vinaře víno a pro gurmána baštu. Jsem pivař. Sedm druhů piva na výběr. Půllitr od třiceti osmi do čtyřiceti devíti korun. Pivko dobrý. Byl podzim s laskavou tváří podvečera v letním hávu. Stromy na Střeleckém ostrovu se koupaly v osvitu zapadajícího slunce, které se pomalu zasouvalo za vrch Petřína. Občas projde párek turistů a maminy se vracejí z parku s rozjívenými ratolestmi. Kolem žije obyčejný život Kampy. Kupodivu ještě. Ten zdánlivý poklid bez záplavy turistů nám nadělil Číňan. Poklid s bouří u nás i na celém světě. Chlápek zaparkoval dodávku v úzké ulici tak, aby se kolem dalo projet. Musel vtěsnat levý bok auta až ke zdi domu. Vysoukal se pravými dveřmi, otevřel zadní dveře do nákladového prostoru a začal vynášet do blízkého domu židle, dráty a jiný materiál. Dům jako z Nerudových povídek. A chlapík taky. Prohodil pár slov s vrchním a pokračuje hezky rozvážně v nošení. Kolemjdoucí paní si hezky povídá s pejskem a zdá se, že oba kráčí pravidelnou trasou venčení. Pejsek mne vzal na milost a s vrtěním ocasu olízl obě mé tváře a předloktí. Nakrátko jsme se stali kamarády. Zdejší dvanáctka Kampárium pivo už pomalu stoupá do hlavy a příjemno se rozlilo po těle. Chlapík mezi tím dokončil nošení věcí do domu a pokoušel se otevřít dveře do kabiny. Ani se nehly. Zámek dveří se zřejmě zasekl. Druhá strana auta, natěsno u zdi, otevření dveří znemožňovala. Chlápek přemýšlel. Pokuřující soused si jej začal dobírat v domnění, že chlapík stěží odjede bez cizí pomoci. Znáte to. Nejlepší humor je ten jízlivý, založený na problémech jiných. Beze slova se vzepřel a otevřeným okénkem se vsoukal do kabiny řidiče. Nebyla jiná možnost. Klobouk dolů, při jeho výšce a břiše pivního přeborníka. Výkon na olympiádu. Holt Kampa. Automobil zmizel za rohem. Pokuřující soused se na mne zadíval a řekl:“Věřil jsem mu. Je to bejvalej sportovec. Skákal do vejšky a byl dobrej. Jenom tehdá byl polovičního objemu.“ Dokouřil a zapadl za těžkými dubovými dveřmi domu. Tak taková je asi Kampa. Ještě budou hezké podzimní dny. Ještě bude čas si vychutnat vůni a poklid Kampy. Už se těším. A žádnej Prymula, ani Primula a taky Babiš mně nezabrání zajít si tam a zas se volně nadechnout.

Autor: Miloš Korotvička | čtvrtek 1.10.2020 22:23 | karma článku: 11.27 | přečteno: 228x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2048 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 533

Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...